Rašićeva šara – Kartonske kutije na poseban način

  Pukovnik Rašić bio je upoznat sa zanatskim sposobnostima Piroćanki koje su radile ćilime. Jednom prilikom naišao je na mali komad neke tkanice koja je izgorela. Komad je poslao Piroćankama sa ciljem da možda može inspirativno da deluje u cilju nekog unapređenja posla i tom prilikom naručio da mu se ćilim izatka. Žena koja je znala simboliku šara pirotskog ćilima, u znak poštovanja prema pukovniku Rašiću i zahvalnosti na lepim željama za napredovanjem, sklopila je tradicionalne ornamente iz pirotskog ćilimarstva i napravila potpuno novu šaru, kojoj je dala ime Rašićeva ploča, a onda napravila potpuno novi model ćilima sa imenom Rašićeva šara. Ćilim je poslat Rašiću sa porukom da će brže napredovati u poslu, da će dostići uspeh i brže nego što misli. To se stvarno brzo i ostvarilo. Ovo je, inače, jedna od najtežih šara za izradu, a simbol je za brže postizanje karijere. Ne za brzo postizanje, nego za brže postizanje, od brzog još brže…

 

Druga verzija porekla ove šare na pirotskom ćilimu je iz Dagestana (sa Kavkaza). Postoji priča ( druga ) da je pukovnik Rašić, koji je bio u pratnji kralja Milana Obrenovića, doneo uzorak šare koje su tkalje prihvatile. Osnovni motiv za ovu šaru su koncentrični romboidi koji se završavaju na krajevima duž ose trapezastim ispunjenim vraškim kolenima. U sredini je soveljka a oko nje sofrice. Forma je geometrijska, sa preciznim razmerama i dosta detalja. To je šara sa najvećim brojem boja, velikim brojem nijansi i prelaza pa je i izrada ove šare jako teška. Ćilim je korišćen za pod.

 

Koja god od ove dve verzija da je tačna, sumnje nema Rašićeva šara je posebno nadahnuće i inspiracija i danas. Kako običnim ljudima tako i umetnicima. Jedan od čuvara starih šara i tradicije ovih prostora je i gospodin Branko Jovanović. On inspiraciju za svoja dela pronalazi u snazi starih šara, među kojima je i dominantna Rašičeva šara.

Zahvaljujući gospodinu Branko Jovanović mi smo u stanju da deo tradicije prebacimo na ambalažu. Tako da smo jedinstveni po kutija za šolju i ostale sitnice i rukotvorine upravo sa starim šarama, među kojima je i Rašićeva šara.

 

 

Odlomci teksta su preuzeti sa interneta.

Tekst adaptirao Bogdan Arsenijević.