VEŽBAJTE SA DECOM

Pre izvesnog vremena pisali smo o interesantnim aktivnostima za decu koje možete raditi kod kuće. Jedna od tih aktivnosti bilo je i vežbanje, pa ukoliko je do sada niste uvrstili u svakodnevnicu vaše porodice, vreme je da to uradite!

Briga o zdravlju i redovnoj fizičkoj aktivnosti svih ukućana tokom dana koje provodimo u stanu ili kući od velike je važnosti. Deca su najugroženija grupa, jer mnogo vremena provode ispred televizora ili računara. Zato je neophodno pružiti im zabavu koja će ujedno pomoći njihovom pravilnom razvoju.

Čak i ako nemate odgovarajuće rekvizite za vežbanje, dovoljno je malo mašte da osmislite vežbe koje će im biti od koristi i ispuniti dan. Evo nekoliko korisnih saveta kako da vežbanje pretvorite u igru.

Napravite listu omiljenih vežbi i svaki dan birajte nove

Da vežbanje učinite zanimljivijim, napravite listu omiljenih vežbi svih članova vaše porodice. Međutim, ta lista neće obuhvatati samo spisak vežbi, već i evidenciju o aktivnosti svakog člana ponaosob. Na početku meseca možete osmisliti nagradu koju će pobednik (najaktivniji član) dobiti na kraju meseca i tako motivisati sve da redovno vežbaju. Biće to odličan pokretač za sve, verujte nam na reč.

Evo nekoliko vežbi koje možete raditi svi zajedno.

Trbušnjaci

Lezite na leđa tako da dete legne na vas, tj. na vaš stomak i naizmenično se podižite i spuštajte. Tako ćete brzo zategnuti trbušnjake, a za dete će ta aktivnost predstavljati zanimljivu igru u kojoj će uživati. I ono može raditi trbušnjake sa vama – zašto da ne?

Sklekovi

Bilo da radite muški ili ženski sklek, uradite ga tako što ćete dozvoliti detetu da sedi ili leži na vašim leđima. Ako vam je ta vežba previše teška, sklekove možete raditi zajedno, jedno pored drugog – naravno ko kako i koliko može – bez preterivanja.

Vežbe za ruke

Umesto tegova, podižite dete da ojačate ruke. To je najbolji način da se vaše dete zabavi i uživa u vežbanju. Ukoliko baš želi da trenira sa vama, dajte mu mekane loptice umesto tegova, koje ćete vi koristiti tokom izvođenja vežbi za ruke.

Čučnjevi

čučnjeve možete raditi u paru. Stanite paralelno ili jedno preko puta drugog i krenite sa vežbanjem. Napravite mini takmičenje sa vašim mališanima i dobro se zabavite.

Napravite listu omiljenih pesama i – plešite

Fitnes stručnjaci se slažu u stavu da je ples jedan od najefikasnijih i najzabavnijih kardio treninga. Ova stara dobra zabava predstavlja odličan način da se zabavite i potrošite malo energije. Zato uvek imajte pripremljenu listu omiljenih pesama za đuskanje i svaki dan naučite neki novi plesni pokret ili koreografiju.

Praktikujte džudo svi zajedno

Džudo je deci veoma zabavno, ukoliko se samo malo potrudite i odgledate po neki uvodni trening preko interneta, uvereni smo da će im se veoma dopasti. Svratite i kod nas na par probnih treninga. Vi i vaše dete. Mališanima če ovo sigurno prijati i ostati kao lepa slika iz detinstva. Sala Judo kluba Trudbenik Kortega je puna mališana raznih uzrasta.

 

Nakon vežbanja nagradite sebe, ali i sve članove vaše porodice. Organizujte filmsko veče ili pripremite zdravu i ukusnu večeru u kojoj ćete zajedno uživati. Ne samo da ćete tako kvalitetno provesti vreme zajedno, već ćete stvoriti uspomene koje ćete dugo prepričavati.

 

Tekst je preuzet sa interneta.i adaptiran.

Judo klub Trudbenik svoje treninge održava u SC Ranković koji se nalazi u Bulevaru kralja Aleksandra broj 443a. Moderno opremljena sala je prekrivena profesionalnim strunjačama koje se koriste na najvećim svetskim takmičenjima.

Informacije u vezi grupa i treninga možete dobiti na broj telefona:

065/254-58-14

https://twitter.com/trudbenik

https://www.instagram.com/trudbenikkortega/